U gebruikt een oudere browser (IE6, IE7, IE8), die niet wordt ondersteund door de module GeoPath. Deze pagina zal niet goed functioneren, of zijn functies zal aanzienlijk worden verminderd. (U krijgt geen toegang tot het grootste deel van de functionaliteit). Wij adviseren om de nieuwste browsers te gebruiken. (Firefox, Chrome, Opera)
Een cacheserie op de grens van België en Nederland.
Elk land heeft zijn eigen grens met die van een buurland. Helaas door het wegvallen van de grenzen in Europa zijn de grensmarkeringen aan hun lot overgelaten doordat deze eigenlijk overbodig zijn geworden. Natuurlijk heeft elke grensmarkering zijn eigen verhaal en hopen op deze manier dat deze weer herontdekt gaan worden en zo de fantasie van elke bezoeker hun vrije loop kan laten gaan over wat deze grensmarkering meegemaakt heeft.
Nadat België zich in 1830 onafhankelijk had verklaard, heeft het een lange tijd geduurd voordat de scheiding officieel werd vastgelegd. Op 19 april 1839 werd in Londen het Scheidingstraktaat getekend. Op 8 augustus 1843 werd dit gevolgd door een verdrag, gesloten in Maastricht, over de markering van de grens. Dit verdrag staat bekend als de Conventie van Maastricht. Een dag eerder werd de grens afgebakend tussen België en het Groothertogdom Luxemburg, dat toen in een personele unie verbonden was met Nederland. In datzelfde jaar werd begonnen met het plaatsen van gietijzeren grenspalen, beginnend met grenspaal nummer 1 op het Drielandenpunt in Vaals en eindigend met grenspaal nummer 365 nabij Retranchement in Zeeuws-Vlaanderen, allemaal met jaartal 1843. Langs de Maas werden aan weerszijden van de rivier palen geplaatst, steeds tegenover elkaar, met hetzelfde nummer. In de nabijheid van Baarle Hertog/Baarle Nassau werden géén palen geplaatst (maar ook geen nummers gereserveerd). De grenssituatie was er te complex. Verder zijn er in de loop de tijd palen bijgeplaatst en soms verplaatst na inpolderingen en grenscorrecties en dergelijke.
(bron wikipedia)
Deze cacheserie begint bij grenspaal 273 en loopt tot en met grenspaal 369.