Grootste niet-commerciele geocaching netwerk
Geopaths - Maak je eigen geoartpagina
Statistieken, GPX, zoeken. alles voor niets
Mails ontvangen over nieuwe caches en logs
Alle geocaching mogelijkeden 100% gratis
Du musst eingeloggt sein, um neue Logeinträge hinzuzufügen oder den Cache zu bearbeiten.
stats
Cachestatistik anzeigen
Vispassage Cothen - OB1A9F
Vispassage Cothen
Besitzer: Dutchie-WbD
Bitte logge dich ein, um die Koordinaten zu sehen.
Höhe: 0 m ü. NHN
 Region: Niederlande > Utrecht
Cacheart: Traditioneller Cache
Größe: Mikro
Status: Kann gesucht werden
Versteckt am: 13-07-2014
Erstellt am: 13-07-2014
Veröffentlicht am: 13-07-2014
Zuletzt geändert am: 13-07-2014
4x gefunden
0x nicht gefunden
0 Bemerkungen
watchers 0 Beobachter
36 Aufrufe
2 x bewertet
Bewertet als: n/a
Um die Koordinaten und die
Cachekarte zu sehen,
musst du angemeldet sein.
Cacheattribute

rund um die Uhr machbar  rollstuhltauglich  Parkplatz in der Nähe  Stift wird benötigt 

Bitte beachte die Erläuterung zu Opencaching-Attributen!
Beschreibung NL

Vistrap Cothen


Sinds enige tijd is er in Cothen een aantal vispassages of vistrappen aangelegd. Hieronder kunt u er wat over lezen.

Ter plekke zijn er zitplaatsen gemaakt waar je even kunt zitten. Op deze tafels staat ook nog eens uitgelegd hoe deze vistrappen in Cothen werken.

Waarvoor is een vistrap bedoeld?

Een vistrap of vispassage is bedoeld om het voor vissen mogelijk te maken een anders onneembaar obstakel te overwinnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stuf of dam, sluizen, gemalen en grotere hoogteverschillen.

Door de vistpassage is het mogelijk om stapsgewijs iedere keer een stukje hoogte te winnen, waardoor de vis eigenlijk een soort trap opzwemt.
We kennen 3 types:

  • v-vormige bekkentrap
  • sluisvispassage
  • normale vispassage

Bij het gemaal Smidsdijk in Cothen is een sluisvispassage gemaakt. Op diverse plaatsen in het buitengebied worden deze passages gemaakt. Reden hiervoor is om de vissen van voedselrijk diep water naar rustig ondiep water te laten zwemmen. Andersom kunnen de vissen dus ook vanuit het buitengebied het Amsterdam-Rijnkanaal inzwemmen. Normaal zou dit niet kunnen door de dijken.

De aanleg van deze vistrap is een belangrijke ecologische maatregel. Hierdoor zal de visstand in het Amsterdam-Rijnkanaal en in het buitengebied verbeteren. Tevens heeft het een gunstige invloed op de waterkwaliteit. Speciaal hier bij de Smidsdijk is dat hier alle drie de varianten van de vistrap zijn aangelegd, om het grote hoogteverschil te kunnen overwinnen. Hieronder vind je een stukje uitleg over de verschillende  modellen van de vistrap.

De gegevens zijn overgenomen van de website http://www.cothen.eu.De Reguliere Vispassage.

Reguliere Vispassage Cothen.png
Copyright 1993 W. de Wit

Deze reguliere vispassage bestaat uit een metalen bak met schotten en openingen waar de vissen doorheen kunnen zwemmen.

Doordat de openingen onder water liggen onstaat er een constante niet te harde waterstroming. Tevens zijn de openingen in een zigzag patroon opgesteld. Op deze manier onstaan er rustplaatsen voor de vissen zodat deze stroomopwaarts kunnen zwemmen.

De bodem die met stenen is bedekt loopt ook langzaam omhoog. Op deze manier kunnen ook bodemvissen en kruipende waterdieren de stuw passeren.de-wit-sluis-vispassage.png
Copyright 2010 W. de Wit

Deze De Wit sluis-vispassage is uitermate geschikt om op een goedkope manier een groot hoogteverschil te overbruggen. Een schuif is altijd helemaal open terwijl de andere schijf nagenoeg dicht zit. Doordat één schuif bijna dicht zit onstaat er een een kleine waterstroom die als lokstroom werkt voor de vissen.

Op deze manier worden de vissen de buis in gelokt. Om het kwartier gaan de schuiven afwisselend open en dicht. De schuif stroomafwaarts zal bijna dichtgaan, terwijl de schuif stroomopwaarts open gaat. Op deze manier zwemt de vis tegen de stroom in omhoog. Deze cyclus herhaalt zich elke 15 minuten. Andersom kunnen vissen ook weer terug naar de lager gelegen wateren.

 

Reguliere Vispassage photo v-vormige-bekkentrap.png

Een V-vormige bekkentrap is een vistrap die als volgt werkt. Er zijn een aantal betonnen wanden dwars in het water geplaatst die aan de bovenzijden een V-vorm hebben. In het midden zit dan een soort van doorstroom ruimte.

De vissen kunnen op deze manier een hoogteverschil overwinnen. Dit kan zowel tegen de stroom in als met de stroom mee. Elke bekkentrap overwint een hoogteverschil van ongeveer 5 cm.