Grootste niet-commerciele geocaching netwerk
Geopaths - Maak je eigen geoartpagina
Statistieken, GPX, zoeken. alles voor niets
Mails ontvangen over nieuwe caches en logs
Alle geocaching mogelijkeden 100% gratis
You have to be logged-in in order to perform operations on this cache.
stats
Show cache statistics
Petroleumtanks - OB1AD2
Owner: Geo-Brein
Please log in to see the coordinates.
Altitude: 0 m. ASL.
 Region: Belgium > Prov. West-Vlaanderen
Cache type: Traditional
Size: Small
Status: Archived
Date hidden: 03-10-2014
Date created: 01-10-2014
Date published: 03-10-2014
Last modification: 26-06-2016
2x Found
0x Not found
0 notes
watchers 0 watchers
3 visitors
2 x rated
Rated as: n/a
In order to view coordinates and
the map of caches
you must be logged in
Cache attributes

Available 24/7  Listed at Opencaching only  GeoHotel  Take something to write  Access by walk 

Please read the Opencaching attributes article.
Description NL
PETROLEUMTANKS

De Duitse troepen bezetten sinds de inval van 4 augustus 1914 steeds meer land. In oktober besliste het Belgische leger de linkeroever van de IJzer als laatste verdedigingslijn te houden. De 'Slag aan de IJzer' barstte op 18 oktober 1914 los. Op 20 oktober was enkel Diksmuide op de oostelijke IJzeroever nog niet in Duitse handen gevallen.

In de nacht van 21 op 22 oktober staken de Duitsers ongemerkt de IJzer over bij Tervaete, hier 4 kilometer noordwaarts. Ze timmerden een brug over de IJzer, richtten een bruggenhoofd in en installeerden hun mitrailleurs in de veroverde voorposten, boerderijen en het gehucht Tervaete.

De Duitsers staken de volgende dagen massaal de IJzer over en verdreven de Belgen tot achter de spoorwegbedding Diksmuide-Nieuwpoort. Geleidelijk veroverden zij ook de IJzerdijk in zuidelijke richting, tot aan deze Petroleumtanks.

Door de onderwaterzetting van de IJzervlakte van eind oktober 1914 moesten de Duitse troepen hun opmars stoppen en heel wat stellingen ten westen van de IJzer verlaten.

De Petroleumtanks bleven echter al die tijd in handen van de Duitsers. De karkassen van de twee reservoirs, voor de oorlog opslagplaatsen voor lampenolie, domineerden de vlakte. Ze boden een strategisch uitzichtpunt en een vaste plaats voor Duitse machinegeweren die zich op de Dodengang richtten. Ze werden in mei 1915 bijna heroverd door de Belgen, die zich net als de Duitsers een weg groeven in de IJzerdijk, naar elkaar toe. Uiteindelijk werden de bunker vlakbij de Dodengang, het zogeheten Duitse sappenhoofd, en de Muizenval, het Belgische sappenhoofd van de Dodengang, voor beiden het verste punt, met daartussen een dijkbreuk van 50 meter breed.

Additional hints
You must be logged-in to see additional hints
Log entries: Found 2x Not found 0x Note 0x All entries