Grootste niet-commerciele geocaching netwerk
Geopaths - Maak je eigen geoartpagina
Statistieken, GPX, zoeken. alles voor niets
Mails ontvangen over nieuwe caches en logs
Alle geocaching mogelijkeden 100% gratis
Je moet ingelogd zijn om deze cache te loggen of te bewerken.
stats
Toon cache statistieken
PRB: Landgoed Klein Bylaer - OB1B5C Cache van de maand
Rondom Barneveld is veel moois te ontdekken. Daarom een start van een nieuwe serie: Plekjes rondom Barneveld.
Eigenaar: hoedinie
Log in om de coördinaten te kunnen zien.
Hoogte: 9 meter NAP
 Provincie: Nederland > Gelderland
Cache soort: Traditionele Cache
Grootte: Normaal
Status: Kan gezocht worden
Tijd: 1:00 h    Lengte: 2.00 km
Geplaatst op: 24-09-2018
Gemaakt op: 25-09-2018
Gepubliceerd op: 25-09-2018
Laatste verandering: 25-09-2018
6x Gevonden
1x Niet gevonden
0 Opmerkingen
watchers 3 Volgers
36 x Bekeken
1 x Gewaardeerd
Beoordeeld als: n/b
1 x Aanbevolen
Deze cache is aanbevolen door: harrieklomp
Om de coördinaten en de kaart te zien
van de caches
moet men ingelogd zijn
Cache attributen

Breng eigen pen mee  Cache met veel natuur  Alleen te voet toegankelijk  Niet 24/7 beschikbaar 

Lees ook het Opencaching attributen beschrijving artikel.
Beschrijving NL

Landgoed Klein Bylaer

Klein Bylaer is onderdeel van een groter natuurgebied dat bekend staat als Het Paradijs. Landgoed Groot Bylaer ligt meer naar het westen en is ook onderdeel van dit natuurgebied. In het gebied is 10 kilometer lange wandelroute uitgezet, het Paradijspad. Dit is een ‘klompenpad’, een wandeling zoveel mogelijk op onverharde paden.

Geschiedenis

Het landschap rond Klein Bylaer kreeg in de laatste ijstijd zijn huidige vorm. Stuivend zand bleef liggen op de kwelkoppen met opwellend water. Zo groeide het gebied uit tot een verhoging in de Gelderse vallei.
Het gebied werd waarschijnlijk pas vanaf het eind van de middeleeuwen ontgonnen. Toen het water eenmaal onder controle was werd bebouwing mogelijk. De boerderij Klein Bylaer heeft een eenvoudige bouwstijl met een rieten dak. Op het erf staan hoge eiken en een groot vrijstaand bakhuis. De eerste gedetailleerde kaart van het gebied is van ongeveer 1800. De plek van de bebouwing en het patroon van beken en sloten is vrijwel onveranderd gebleven.

Vloeiweiden

Opvallende landschapselementen zijn de resten van zogenaamde ‘vloeiweiden’. Dat zijn graslandjes met een laag walletje er omheen. Het kalkhoudende en mineraalrijke water uit de kwelkoppen werd naar het grasland geleid, dat tijdelijk onder water kwam te staan. Zo werden mineralen aangevoerd, en werden schadelijke insecten in de bodem verdelgd.

Dieren

Vooral vogels hebben veel profijt van een afwisselend cultuurlandschap als Klein Bylaer. Maar ook grote zoogdieren als het ree komen hier voor.
Een opvallende verschijning op Klein Bylaer is de ransuil. In de winter rusten ze vaak in groepjes in een hoge boom. Bij een van de vennetjes broedt de dodaars, een kleine en erg schuwe futensoort. Ook de heikikker en veel libellensoorten zijn bij de vennetjes te vinden. De ijsvogel gebruikt de beken om te jagen op kleine visjes. In de steile oevers maakt hij zijn nest aan het eind van een uitgegraven gang.

Planten

Door het kalkhoudende kwelwater en de afwisseling van voedselarme en voedselrijke gronden komen er veel verschillende en vaak bijzondere planten in het gebied voor.
Een van de meer bijzondere soorten is de zonnedauw, die alleen voorkomt op natte voedselarme grond. Het is een vleesetend plantje dat insecten vangt met kleverige haartjes op het blad. Het plantje is in Nederland erg zeldzaam. Een andere bijzonderheid is de klokjesgentiaan. Dat is de waardplant van het gentiaanblauwtje, een vlindersoort. Ook het zeer zeldzame waterlepeltje komt in het gebied voor. Verder is op drogere stukken guldenroede te vinden.
Cultuurlandschap
Het bosgebied op het landgoed is uiterst gevarieerd. Er zijn houtsingels van zwarte els, berk en lijsterbes. Er is loofbos met eiken- en elzenhakhout. Er zijn ook wat percelen productiebos met naaldhout. Op de heide staan vliegdennen. Dit is een echt cultuurlandschap, de hand van de mens is goed te zien. In sommige bosjes staan ‘spaartelgen’, dat is hakhout waarbij één tak op de stronk bleef staan om weer uit te groeien.

Bron: Geldersch Landschap & Kasteelen

De Cache

Deze cache voert u door een terrein van Geldersch Landschap & Kastelen. Voor nadere informatie: www.glk.nl
Dit landschap is alleen tussen zonsopgang en zonsondergang toegankelijk!

Gebruik de aangegeven parkeerplaats en geniet van een schitterende wandeling door dit natuurgebied. Vlakbij de cache staan een aantal bijenkasten. Je hoeft daar niet te zijn!
Ik zou het leuk vinden als je vanaf het bankje een mooi foto maakt. Als er voldoende zijn zal ik proberen hiervan een mooie timelaps van te maken

Extra waypoints
Symbool Soort Coördinaten Beschrijving
Parkeerplaats --- Parkeerplaats
Interessante plek --- wandel via punt
Extra hints
Je moet ingelogd zijn om de hints te zien
Afbeeldingen
Landgoed klein Bylaer
Logs: Gevonden 6x Niet gevonden 1x Opmerking 0x Afbeelding 6x Alle logs Galerij