Grootste niet-commerciele geocaching netwerk
Geopaths - Maak je eigen geoartpagina
Statistieken, GPX, zoeken. alles voor niets
Mails ontvangen over nieuwe caches en logs
Alle geocaching mogelijkeden 100% gratis
Je moet ingelogd zijn om deze cache te loggen of te bewerken.
stats
Toon cache statistieken
Vispassage Cothen - OB1A9F
Vispassage Cothen
Eigenaar: Dutchie-WbD
Log in om de coördinaten te kunnen zien.
Hoogte: 0 meter NAP
 Provincie: Nederland > Utrecht
Cache soort: Traditionele Cache
Grootte: Micro
Status: Kan gezocht worden
Geplaatst op: 13-07-2014
Gemaakt op: 13-07-2014
Gepubliceerd op: 13-07-2014
Laatste verandering: 13-07-2014
4x Gevonden
0x Niet gevonden
0 Opmerkingen
watchers 0 Volgers
42 x Bekeken
2 x Gewaardeerd
Beoordeeld als: n/b
Om de coördinaten en de kaart te zien
van de caches
moet men ingelogd zijn
Cache attributen

24/7 beschikbaar  Rolstoel toegankelijk  Parkeerplaats vlakbij  Breng eigen pen mee 

Lees ook het Opencaching attributen beschrijving artikel.
Beschrijving NL

Vistrap Cothen


Sinds enige tijd is er in Cothen een aantal vispassages of vistrappen aangelegd. Hieronder kunt u er wat over lezen.

Ter plekke zijn er zitplaatsen gemaakt waar je even kunt zitten. Op deze tafels staat ook nog eens uitgelegd hoe deze vistrappen in Cothen werken.

Waarvoor is een vistrap bedoeld?

Een vistrap of vispassage is bedoeld om het voor vissen mogelijk te maken een anders onneembaar obstakel te overwinnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stuf of dam, sluizen, gemalen en grotere hoogteverschillen.

Door de vistpassage is het mogelijk om stapsgewijs iedere keer een stukje hoogte te winnen, waardoor de vis eigenlijk een soort trap opzwemt.
We kennen 3 types:

  • v-vormige bekkentrap
  • sluisvispassage
  • normale vispassage

Bij het gemaal Smidsdijk in Cothen is een sluisvispassage gemaakt. Op diverse plaatsen in het buitengebied worden deze passages gemaakt. Reden hiervoor is om de vissen van voedselrijk diep water naar rustig ondiep water te laten zwemmen. Andersom kunnen de vissen dus ook vanuit het buitengebied het Amsterdam-Rijnkanaal inzwemmen. Normaal zou dit niet kunnen door de dijken.

De aanleg van deze vistrap is een belangrijke ecologische maatregel. Hierdoor zal de visstand in het Amsterdam-Rijnkanaal en in het buitengebied verbeteren. Tevens heeft het een gunstige invloed op de waterkwaliteit. Speciaal hier bij de Smidsdijk is dat hier alle drie de varianten van de vistrap zijn aangelegd, om het grote hoogteverschil te kunnen overwinnen. Hieronder vind je een stukje uitleg over de verschillende  modellen van de vistrap.

De gegevens zijn overgenomen van de website http://www.cothen.eu.De Reguliere Vispassage.

Reguliere Vispassage Cothen.png
Copyright 1993 W. de Wit

Deze reguliere vispassage bestaat uit een metalen bak met schotten en openingen waar de vissen doorheen kunnen zwemmen.

Doordat de openingen onder water liggen onstaat er een constante niet te harde waterstroming. Tevens zijn de openingen in een zigzag patroon opgesteld. Op deze manier onstaan er rustplaatsen voor de vissen zodat deze stroomopwaarts kunnen zwemmen.

De bodem die met stenen is bedekt loopt ook langzaam omhoog. Op deze manier kunnen ook bodemvissen en kruipende waterdieren de stuw passeren.de-wit-sluis-vispassage.png
Copyright 2010 W. de Wit

Deze De Wit sluis-vispassage is uitermate geschikt om op een goedkope manier een groot hoogteverschil te overbruggen. Een schuif is altijd helemaal open terwijl de andere schijf nagenoeg dicht zit. Doordat één schuif bijna dicht zit onstaat er een een kleine waterstroom die als lokstroom werkt voor de vissen.

Op deze manier worden de vissen de buis in gelokt. Om het kwartier gaan de schuiven afwisselend open en dicht. De schuif stroomafwaarts zal bijna dichtgaan, terwijl de schuif stroomopwaarts open gaat. Op deze manier zwemt de vis tegen de stroom in omhoog. Deze cyclus herhaalt zich elke 15 minuten. Andersom kunnen vissen ook weer terug naar de lager gelegen wateren.

 

Reguliere Vispassage photo v-vormige-bekkentrap.png

Een V-vormige bekkentrap is een vistrap die als volgt werkt. Er zijn een aantal betonnen wanden dwars in het water geplaatst die aan de bovenzijden een V-vorm hebben. In het midden zit dan een soort van doorstroom ruimte.

De vissen kunnen op deze manier een hoogteverschil overwinnen. Dit kan zowel tegen de stroom in als met de stroom mee. Elke bekkentrap overwint een hoogteverschil van ongeveer 5 cm.