Grootste niet-commerciele geocaching netwerk
Geopaths - Maak je eigen geoartpagina
Statistieken, GPX, zoeken. alles voor niets
Mails ontvangen over nieuwe caches en logs
Alle geocaching mogelijkeden 100% gratis
Je moet ingelogd zijn om deze cache te loggen of te bewerken.
stats
Toon cache statistieken
Stiltepad - OB1AD3
Eigenaar: Geo-Brein
Log in om de coördinaten te kunnen zien.
Hoogte: 0 meter NAP
 Provincie: België > Prov. West-Vlaanderen
Cache soort: Traditionele Cache
Grootte: Klein
Status: Gearchiveerd
Geplaatst op: 03-10-2014
Gemaakt op: 01-10-2014
Gepubliceerd op: 03-10-2014
Laatste verandering: 26-06-2016
2x Gevonden
0x Niet gevonden
0 Opmerkingen
watchers 0 Volgers
1 x Bekeken
0 x Gewaardeerd
Beoordeeld als: n/b
Om de coördinaten en de kaart te zien
van de caches
moet men ingelogd zijn
Cache attributen

Kindvriendelijke cache  24/7 beschikbaar  Alleen te loggen op Opencaching  GeoHotel  Breng eigen pen mee  Historische plaats  Alleen te voet toegankelijk 

Lees ook het Opencaching attributen beschrijving artikel.
Beschrijving NL
STILTEPAD

De manschappen van het Belgische leger wilden midden oktober 1914 de Duitse troepen stoppen aan de IJzer. De polder tussen de linkeroever van de IJzer en de spoorwegberm Diksmuide-Nieuwpoort (De Frontzate) ligt onder zeeniveau bij vloed. Door de onderwaterzetting van deze vlakte met zeewater eind oktober 1914 moesten de Duitse troepen de ingenomen westoever van de IJzer op veel plaatsen verlaten. De IJzervlakte werd vier jaar lang een zompige zone met eilandjes te midden van een blank staand gebied.

De vele stellingen en rustplaatsen werden verbonden door loopbruggen (passerelles) over het water en verbindingsloopgraven (boyaux), die altijd een toepasselijke naam kregen. De meest gekende is de Dodengang iets verderop.
Dit stiltepad volgt de toenmalige 'loopgraaf van de hoop', wellicht zo genoemd omdat men hierlangs het slagveld kon verlaten naar rustiger oorden.

Diksmuide viel in Duitse handen op 10 november 1914. Door de ligging op de frontlijn werd Kaaskerke volledig verwoest en omgebouwd tot een groot loopgravencomplex, dat er uit zag als versterkte burcht op de Frontzate. Aan de IJzer zaten de soldaten op enkele tientallen meters van de tegenstrever. De loopgraven en uit zandzakken opgebouwde muren in 'het dorp' boden wat meer beschutting en kregen ronkende namen zoals Petrograd, Brussel, Rome of Parijs. De hoger gelegen spoorwegberm tussen Kaaskerke en Nieuwpoort diende ook als waterdam, zodat de IJzervlakte verder westwaarts niet overstroomt.
de ruïne midden op het Stiltepad is een overblijfsel van de hoeve Sabbe, die heropgebouwd werd na de Eerste Wereldoorlog. Beeld je hier het desolate oorlogslandschap, de angst en de ontbering in.

Extra hints
Je moet ingelogd zijn om de hints te zien
Logs: Gevonden 2x Niet gevonden 0x Opmerking 0x Alle logs