Grootste niet-commerciele geocaching netwerk
Geopaths - Maak je eigen geoartpagina
Statistieken, GPX, zoeken. alles voor niets
Mails ontvangen over nieuwe caches en logs
Alle geocaching mogelijkeden 100% gratis
Je moet ingelogd zijn om deze cache te loggen of te bewerken.
Traditionele Cache
difficulty terrain
stats
Toon cache statistieken
GeoWolf 21: James de Liedekerke - OB1B54
Eigenaar: GeoWolf
compass Log in om de coördinaten te kunnen zien.
altitude Hoogte: 234 meter NAP
location Provincie: België > Prov. Namur
type Cache soort: Traditionele Cache
size Grootte: Klein
status Status: Beschikbaar
time Tijd: n/b    wayTo Lengte: 3.00 km
hidden Geplaatst op: 07-05-2008
creation-date Gemaakt op: 11-08-2018
published-date Gepubliceerd op: 11-08-2018
last-mod Laatste verandering: 12-09-2018
Gevonden 1x Gevonden
Niet gevonden 0x Niet gevonden
Opmerking 0 Opmerkingen
watchers 0 Volgers
visits 4 x Bekeken
votes 1 x Gewaardeerd
score Beoordeeld als: n/b
Aanbevolen 1 x Aanbevolen
Deze cache is aanbevolen door: harrieklomp
Om de coördinaten en de kaart te zien
van de caches
moet men ingelogd zijn
attributes Cache attributen

Alleen te loggen op Opencaching  Let op: teken  Parkeerplaats vlakbij  Cache met veel natuur  Cache is te voet bereikbaar 

Lees ook het Opencaching attributen beschrijving artikel. link
description Beschrijving NL

Een steile klim naar een fantastisch uitzicht over het Ardennen- dorpje Alle-sur-Semois, gevolgd door een ontspannen afdaling door de hellingbossen naar het gehucht Mouzaive. Onderweg passeert u de plek waar op 3 september 1944 de jonge graaf James de Liedekerke stierf door een Duitse kogel.

In de Tweede Wereldoorlog waren in en rond de vallei van de Semois tal van verzetsgroepen actief, die vanuit in de bossen verborgen kampen Duitse konvooien aanvielen en communicatieverbindingen saboteerden. Zie ook de cache GeoWolf 19: De Feeëngrot, een wandeling naar een opslagplaats van wapens en voedsel, die hoorde bij het in 1997 gereconstrueerde kamp van de ‘Blaireaux’. Veel verzetsstrijders of ‘maquisards’ overleefden de oorlog niet en op tal van plaatsen herinneren monumenten en gedenkstenen aan hun moed en vastberadenheid.

Een graaf als maquisard

Eén van de verzetshelden is James de Liedekerke, die op 1 mei 1922 wordt geboren als zoon van graaf Pierre de Liedekerke de Pailhe en gravin Anne d’Oultremont. Op 21-jarige leeftijd verruilt James het comfortabele leven in het familiekasteel in het Franse Pau voor een bestaan vol ontberingen in het verzet. In korte tijd maakt hij naam met stoutmoedige sabotage-acties en overvallen op Duitse transporten. In 1944 sluit hij zich aan bij de verzetsgroep ‘Ceux de Rebais’ onder leiding van José Dinant.

Op zondag 3 september is de sectie maquisards, waar James deel van uitmaakt, bezig met het ondermijnen van de weg naar Mouzaive, waar later die dag een Duits konvooi zal passeren. Op de locatie waar u uw auto achterlaat worden zij betrapt door een Duitse legergroep, die vanuit twee pantservoertuigen het vuur opent op de maquisards. Bij een poging zijn kameraden te beschermen wordt James in de lies getroffen door een kogel. Hevig bloedend strompelt hij de steile helling op, achtervolgd door Duitse soldaten. Hij komt niet ver en wordt genadeloos afgemaakt met een schot van korte afstand door zijn rechteroog. Op de plaats waar hij de volgende dag wordt gevonden laat zijn moeder na de oorlog een bescheiden monument oprichten (N 49° 50.694’ E 004° 58.090’).

 C02A351E-D67B-2A0B-CEE1-AB3B189B0EDF.png

Rocher du Corps de Garde

Parkeer in de buurt van N 49° 50.700’ E 004° 58.028’. De cache bevindt zich niet ver van het monument, vlak bij een uitzichtpunt over de rivier de Semois en het dorpje Alle. Vervolg na uw eerbetoon aan James en het loggen van de cache de aangegeven wandelroute, die uiteindelijk terugvoert naar de parkeerplaats. Loop, voor u weer vertrekt, nog even naar de rotswand, de Rocher du Corps de Garde, waar een gedenkplaat herinnert aan de gesneuvelde maquisards. In de lijst van namen staat ook die van James de Liedekerke.

Extra hints
Je moet ingelogd zijn om de hints te zien
Afbeeldingen
GeoWolf 21
Logs: Gevonden 1x Niet gevonden 0x Opmerking 0x Photo 4x Alle logs Galerij