Grootste niet-commerciele geocaching netwerk
Geopaths - Maak je eigen geoartpagina
Statistieken, GPX, zoeken. alles voor niets
Mails ontvangen over nieuwe caches en logs
Alle geocaching mogelijkeden 100% gratis
Je moet ingelogd zijn om deze cache te loggen of te bewerken.
stats
Toon cache statistieken
GeoWolf 19: De Feeëngrot - OB1B56 Cache van de maand
Eigenaar: GeoWolf
Log in om de coördinaten te kunnen zien.
Hoogte: 256 meter NAP
 Provincie: België > Prov. Namur
Cache soort: Traditionele Cache
Grootte: Klein
Status: Kan gezocht worden
Tijd: n/b    Lengte: 3.00 km
Geplaatst op: 04-05-2008
Gemaakt op: 11-08-2018
Gepubliceerd op: 11-08-2018
Laatste verandering: 14-08-2018
2x Gevonden
0x Niet gevonden
1 Opmerkingen
watchers 0 Volgers
14 x Bekeken
2 x Gewaardeerd
Beoordeeld als: n/b
1 x Aanbevolen
Deze cache is aanbevolen door: harrieklomp
Om de coördinaten en de kaart te zien
van de caches
moet men ingelogd zijn
Cache attributen

Kindvriendelijke cache  Let op: teken  Let op: jachtgebied  Parkeerplaats vlakbij  Alleen te loggen op Opencaching  Cache met veel natuur  Alleen te voet toegankelijk 

Lees ook het Opencaching attributen beschrijving artikel.
Beschrijving NL

Een korte (?), niet al te inspannende (?) maar wel bijzonder mooie (!) wandeling naar een kleine grot, waar volgens de overlevering fabelwezens huizen, maar die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het verzet werd gebruikt als 'cache' in de oorspronkelijke betekenis van het woord: een verborgen opslagplaats van wapens, munitie en voedselvoorraden.

‘Le Maquis’, zo heten de verzetstrijders, die gedurende WO II vanuit verborgen kampen in het bosmassief van de Ardennen een guerillaoorlog voerden tegen de Duitse bezetter. Het moeilijk toegankelijke heuvelland met vele kronkelende wegen en paden leende zich bij uitstek voor het leggen van hinderlagen en het plegen van aanslagen. Maar op elke aanslag volgden represailles, waarbij Duitse troepen, vaak op aanwijzing van de lokale Feldgendarmerie de hellingbossen uitkamden op zoek naar verblijfplaatsen van de maquisards. Soms vonden ze inderhaast verlaten barakken, waar de soep nog warm op tafel stond.

Kampen en caches

Omdat de maquisards vaak overhaast en te voet moesten vluchten, en daarbij maar weinig wapens en voorraden mee konden nemen, werden deze niet allemaal in het kamp bewaard, maar verdeeld over verborgen opslagplaatsen in de omgeving. Een van de vele ‘caches’ was de Feeëngrot. Wapens zult u in de grot niet meer vinden, maar wel een moderne QualityCache.

 7C253E53-5330-A3E8-3765-2B5CB73CB3BB.png

Op weg

Start op N 49° 52.876’ E 004° 56.628’. Bij de ‘Brug der Twee Rivieren’ is voldoende parkeergelegenheid. Eigenlijk zijn er twee bruggen: één voor het doorgaande verkeer en een voetgangersbrug, die leidt naar het wandelpad aan de overzijde van rivier, dat u aan het einde van de tocht zult volgen terug naar de parkeerplaats. U passeert dan het gedenkteken van de jonge maquisard Norbert Sandron, die hier sneuvelde op 25 mei 1944. Lees zijn verhaal, dat u na uw bezoek aan de Feeëngrot zeker niet onberoerd zal laten.

Maar eerst zoekt u de cache op N 49° 52.855’ E 004° 56.485’. Daarna kunt u de gemarkeerde wandelroute vervolgen en bent u binnen een uur terug bij uw auto. Klaar? Ach, als u dat wilt ...

Het Pad van de Maquis

Geocachers gaan voor locaties met een verhaal. En het verhaal van de Feeëngrot gaat verder, want de oorspronkelijke ‘cache’ hoorde bij een kamp: het toevluchtsoord van de verzetsgroep ‘Blaireaux’. Het kamp van de Blaireaux is het enige van de vele maquisard-kampen dat bewaard is gebleven. Of liever gezegd: het kamp is in 1997 gereconstrueerd, als getuigenis van het dagelijkse leven in het verzet. Kunt u, met wat u nu weet en hebt gezien, in uw wagen stappen en wegrijden? Of kiest u voor nog eens vier uur avontuur, een tocht langs gedenkwaardige locaties, door een landschap van uitzonderlijke schoonheid, om uiteindelijk te arriveren in het kamp van de Blaireaux, waar een duister verleden tastbaar wordt.

Kiest u voor de uitdaging, dan is er slechts één aanwijzing: N 49° 53.165’ E 004° 54.950’. Dat is uw bestemming direct na het loggen van de cache. Het begin van een onvergetelijke reis door de tijd. Een reis vol tragiek en heroïek, verraad en vergelding. Een tocht, die uiteindelijk terugvoert naar de omgeving van de Feeëngrot. Tegen die tijd zullen uw voeten wellicht branden in uw schoenen, maar wees gerust: voordat u in uw auto stapt krijgt u gelegenheid het vuur te blussen. En neem, voor u vertrekt, nog even afscheid van Norbert Sandron.

Extra hints
Je moet ingelogd zijn om de hints te zien
Afbeeldingen
GeoWolf 19
Logs: Gevonden 2x Niet gevonden 0x Opmerking 1x Afbeelding 2x Alle logs Galerij