Grootste niet-commerciele geocaching netwerk
Geopaths - Maak je eigen geoartpagina
Statistieken, GPX, zoeken. alles voor niets
Mails ontvangen over nieuwe caches en logs
Alle geocaching mogelijkeden 100% gratis
Je moet ingelogd zijn om deze cache te loggen of te bewerken.
stats
Deze cache heeft nog geen statistieken
Eerlijke handel in Brugge - OB1BEF
Deze multicache van ongeveer 6 kilometer in Brugge kwam tot stand in het kader van de week van de fair trade 2021.
Eigenaar: Brughia
Log in om de coördinaten te kunnen zien.
Hoogte: meter NAP
 Provincie: België > Prov. West-Vlaanderen
Cache soort: Multi Cache
Grootte: Normaal
Status: Kan gezocht worden
Tijd: n/b    Lengte: 6.00 km
Geplaatst op: 30-09-2021
Gemaakt op: 29-09-2021
Gepubliceerd op: 02-10-2021
Laatste verandering: 24-10-2021
0x Gevonden
0x Niet gevonden
0 Opmerkingen
watchers 2 Volgers
29 x Bekeken
0 x Gewaardeerd
Beoordeeld als: n/b
Om de coördinaten en de kaart te zien
van de caches
moet men ingelogd zijn
Cache attributen

Fietsen toegestaan  Breng eigen pen mee 

Lees ook het Opencaching attributen beschrijving artikel.
Beschrijving NL

Welkom!

Je gaat de uitdaging aan om op verkenning te gaan door pareltje Brugge. Tijdens je tocht zal je op zoek gaan naar de schat van de eerlijke handel.

Om die schat te vinden, moet je op elf plaatsen allerlei informatie zien te verzamelen. Deze plaatsen zullen we waypoints noemen. In de lijst waypoints in de smartphone-app, zal je over ieder waypoint informatie terugvinden.

Op elk waypoint moet je een letter vinden die je zal helpen om de schat te openen. Vergeet dus niet om de letters goed te noteren!

Op diezelfde plaatsen moet je ook een cijfer zien te vinden. Die cijfers zal je nodig hebben om later de GPS-coördinaten samen te stellen die je zullen leiden naar de schatplaats. De coördinaten zal je moeten ingeven op het laatste waypoint. De bedoeling is om de letters in een formule te vervangen door het bijhorende cijfer. Laat ons dit even tonen aan de hand van een voorbeeldje. Stel: V=3, W=9, X=2, en de formule is (W-V)(V-X)(V+X). Als je deze letters vervangt door de bijhorende cijfers en de som uitrekent, bekom je 615. De uitkomst leidt je tenslotte naar de schatplek.

Dus onthoud goed: noteer bij ieder waypoint een letter én een cijfer.

Voor de échte geocachers is er op vijf van de elf waypoints ook een extra vraag voorzien in de Adventure Labcache Fairtrade Brugge. Om die vragen te kunnen beantwoorden, download je de app “Adventure Lab” in de Play of App Store.

1677b173-dfcc-4e31-8b61-0bc36d8eea9e.png

Je kan deze zoektocht te voet of met de fiets afleggen. In het totaal zal je ongeveer 6 kilometer wandelen of fietsen. Tussendoor kan je genieten van de vele mooie plekjes die Brugge te bieden heeft.

9aea5bbc-23d8-4176-a6ce-4e3400b54b96.jpg

Deze geocache kwam tot stand in een samenwerking tussen Stad Brugge en Geocaching Brughia, in het kader van de Week van de Fair Trade 2021, met dank aan 

be12d3e1-9202-4c8a-a4bc-51c0a14dd9a6.jpg78ed82d7-0349-4fb9-b88e-3d20d3b06c5d.jpg

 

Waypoint 1 SDG-voetbal

Coördinaten: N 51°12.827 E003°14.182

De zoektocht gaat van start aan de rand van een speel- en trapveldje. Kinderen uit de buurt komen hier nog vaak samen om te spelen en te voetballen. Fair play is een evidentie geworden op het voetbalveld, maar nog lang niet in de sweatshops (naaiateliers) waar de ballen gemaakt worden. 73 % van de voetballen worden gemaakt in Pakistan, waar nog al te vaak kinderen het stikwerk uitvoeren tegen een hongerloon. Er bestaan gelukkig ook voetballen met een fairtradelabel. Dit label geeft aan dat de ballen in goede werkomstandigheden en zonder kinderarbeid gemaakt werden. De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) controleert voetballen nauwgezet op dit label. Want wees nu eerlijk. Er kan pas écht sprake zijn van fair play, als de ballen waarmee we spelen ook fair trade zijn, toch?

dd187398-e117-4516-8d3a-86f17cf29176.jpg

Hier bevindt zich ook de startplaats van het adventure lab.

 • Zoek hier een stickertje met het cijfer en de letter.

Een kleine extra tip: kijk goed aan alle kanten van het infobord.

Waypoint 2  Sjokla. 

Coördinaten: N 51°12.740 E003°14.003 

Als je een wandeling maakt door Brugge, kan je niet naast de vele chocoladewinkels kijken. Al sinds de middeleeuwen wordt hier cacao geïmporteerd. Wist je dat de praline uitgevonden is door een apotheker?  En wist je dat Stad Brugge haar eigen fairtradechocoladereep heeft die ‘Sjokla’ werd gedoopt? 

Waarom kiezen voor eerlijke chocolade?

0,67 cent per dag. Dat is wat cacaoboeren gemiddeld verdienen voor hun harde werk. Het is duidelijk: de chocoladesector heeft dringend nood aan een reset! Daarom streven we in België naar 100% duurzame chocolade. Chocolade die nee zegt tegen kinderarbeid en ontbossing. Chocolade waarvoor de cacaoboeren een degelijk loon krijgen waarmee ze hun gezin kunnen onderhouden. Ook Stad Brugge draagt haar steentje bij met haar fairtradechocoladereep 'Sjokla' die gemaakt wordt door de Gilde van de Brugse Chocolatiers.

0568ad57-2b0c-4ba3-9f5c-25b838a658d5.jpg

Meer Sjokla? www.brugge.be/sjokla

 • Recht tegenover de apotheker zie je een ouderwets, maar bijzonder mooi alternatief voor een klok. Kan jij achterhalen wie deze ingehuldigd heeft? We zoeken de eerste letter van de voornaam. Dit is een van de letters die je nodig zal hebben om de eindcache te openen.
 • Op deze ‘klok’ staan Romeinse cijfers. Wat is de waarde van het meest linkse Romeinse cijfer? Dit is B.

Waypoint 3 Bewust consumeren. 

Coördinaten: N 51°12.583  E003°13.963

Wie om boodschappen gaat in de supermarkt, merkt op dat er heel wat verpakkingsmateriaal wordt gebruikt. Gelukkig komen er steeds meer initiatieven in het teken van zero waste. De winkel bij dit waypoint is daar een voorbeeld van, want hier kan je jouw boodschappen verpakkingsvrij doen. Hoe gaat dat nu precies in zijn werk? Wel, je neemt je eigen dozen en bokalen mee, vult ze ter plaatse met lokaal geproduceerde producten en klaar is Kees! Je vindt hier ook verzorgingsproducten van 'Fair Squared'. Dit merk staat voor eerlijke handel en milieubewustzijn en verzet zich tegen kinderarbeid en testen op dieren.

Meer info: www.karmamarkt.be

 • Vul aan: Enjoy xxxx Shopping. Wat is de eerste letter van het verborgen woord tussen ‘Enjoy’ en ‘Shopping’? Vergeet hem niet te noteren! 
 • Wat is het huisnummer van deze winkel? Het bestaat uit twee cijfers: tel deze twee cijfers op om C te bekomen

Waypoint 4  Een Afrikaanse stad   

Coördinaten: N 51°12.517  E003°13.638 

Partnerschap Brugge – ???

Sinds 2020 heeft Brugge een partnerschap met een Afrikaanse stad. Samen werken ze aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, ook wel bekend als de Sustainable Development Goals (SDGs). Dit zijn doelstellingen die wereldwijd worden gebruikt als kompas om van je land, stad of buurt een betere plek te maken. Fair trade is een van de zaken die Brugge als Fair Trade Stad hoog in het vaandel draagt. Eerlijke handel zorgt namelijk voor verandering! Zo garandeert het eerlijke lonen en kwalitatieve producten met respect voor mens en milieu.

www.brugge.be/mondiaal-partnerschap

Met welke Afrikaanse stad heeft Brugge een partnerschap? Kijk snel eens op de achterkant van het fairtradebord! Na 19u is de poort van ’t Brugse Vrije helaas gesloten, waardoor je de naam niet meer kan aflezen van het bord. Zoek hem in dat geval op via je smartphone.

 • De letter die we zoeken is de eerste letter van de naam van de stad.
 • Cijfer: De hoeveelste letter van het alfabet is deze eerste letter?  Dit is D.

Voor wie ook de adventure lab doet: hier kan je de tweede vraag oplossen. 

Waypoint 5 Sneakers

Coördinaten: N 51°12.470  E003°13.657

Schoenen van leer? Dat is zoooooo middeleeuws! Je bevindt je hier op het Huidevettersplein, het werkterrein van de vroegere leerlooiers. Deze harde werkers vormden dierenhuiden om tot leer. Gelukkig bestaan er nu schoenen van biologisch katoen, fairtraderubber, plantaardig gelooid leer en gerecycled plastic. Je hebt er zelfs van kokosnootschillen en suikerriet! Met zulke schoenen maak JIJ een verschil! Het intussen heel bekende Veja is een schoenenmerk dat gebruikmaakt van deze fairtradematerialen, maar er zijn er nog veel meer:

www.consciouslifeandstyle.com/ethical-eco-vegan-shoes/

548e629b-8de1-40eb-9dd3-06fbcc5741f1.png

 • Wat is de eerste letter van de naam van het huis met huisnummer 11? 
 • Voor coördinaat: hoeveel verschillende figuren looien het leer 1ste verdieping Duc De Bourgogne? Dit is E.   

Waypoint 6 Eerlijke straatstenen

Coördinaten N 51° 12.309 E 003° 13.482 

Natuursteen uit India en China heeft niet meteen de beste reputatie. In heel wat groeves waar deze steensoort ontgonnen wordt, is er namelijk sprake van moderne slavernij, kinderarbeid en onveilige werkomstandigheden. Stad Brugge kiest dankzij haar TruStone-engagement bewust voor kasseien waarbij er tijdens de ontginning en bewerking geen mensenrechten geschonden worden.

 • Boven de historische poort van dit middeleeuwse gebouw staat een wapenspreuk. Wat is de laatste letter van het tweede woord van deze spreuk?
 • Op dit plein zien we ook een modern gebouwtje met ernaast een ‘nieuwe’ trap. Uit hoeveel treden bestaat deze trap? Dit cijfer is F.

Waypoint 7 Oxfam   

Coördinaten: N51°12.548 E003°13.345 

Fair trade = eerlijke handel. EERLIJKE handel maakt een verschil voor de boeren die zorgen voor ons voedsel, voor de arbeid(st)ers die onze kleding maken,…

Kiezen voor fairtradeproducten, is kiezen voor rechtvaardige handel met respect voor mens én milieu. Een van de pioniers van de fairtradevisie is Oxfam-Wereldwinkel. Deze Brugse Oxfamwinkel wordt sinds 1976 in dit pand gerund door vrijwilligers. Meer info: www.oxfambrugge.be

38a48a03-7f9d-4034-9778-06c79912a75b.jpg

 • Wat is de derde letter van het tweede woord op het reclamebord buiten? Ook deze letter zal je nodig hebben… 
 • Hoeveel maal zie je Kenny hier? Tel alleen de Kenny’s die je buiten ziet en dus niet die in de etalage (deze kan namelijk veranderen). Mocht je nog nooit gehoord hebben van Kenny, zoek dan via je smartphone op hoe Kenny er in verband met Oxfam kan uitzien. Zo bekom je G.  

Voor wie ook de adventure lab doet: hier kan je de derde vraag oplossen. 

Waypoint 8 Blije bloemen

Coördinaten: N 51°12.728 E003°13.280

Bloemen maken mensen blij. Maar wist je dat er ook 'Blije Bloemen' bestaan? Dit is de verzamelnaam voor seizoensbloemen, lokale bloemen, biologische bloemen en bloemen uit het Zuiden met een fairtradelabel. Ze worden geteeld met respect voor mensenrechten en milieu.

Stad Brugge koopt zoveel mogelijk biologische bloembollen aan. De éénjarige perkplanten in de Brugse stadsparken en straten kweekt de stad zelf van zaad tot plant en ze maakt daarbij geen gebruik van pesticiden.

Tip: In de zelfpluktuin De Innengaard in Sint-Kruis kan je zelf lokale en seizoensgebonden bloemen plukken.

Ook deze plaats wordt opgefleurd door blije bloemen.

 • Letter: Wat is de achtste letter van de naam van de straat waarin je staat?
 • Cijfer: Blije Bloemen: hoeveel hanen waken hier over de bloemen? Dit is H.

Waypoint 9 Fair mining 

Coördinaten: N 51°12.731 E003°13.676

Zodra je op straat even in het rond kijkt, zie je wel iemand die aan het tokkelen is op zijn of haar smartphone. We kunnen niet meer zonder! Ah nee, want dan kunnen we niet meer geocachen! 

In de batterijen van smartphones, tablets en laptops zit een belangrijke grondstof die kobalt heet. Het ontginnen van deze grondstof is erg vervuilend en gebeurt niet altijd met respect voor de mensenrechten. De #FairCobaltAlliance wil de werk- en leefomstandigheden verbeteren van de mensen in en rond de kobaltmijnen en plaatst de Right to Repair-beweging in de spotlight. Als jij als consument je eigen toestel laat repareren in plaats van een nieuw aan te kopen, maak je al een verschil. Je hoeft bovendien helemaal niet ver te reizen om dit te laten doen! Ook in Brugge kan je namelijk met je smartphone terecht in de zogenaamde repair cafés. Meer weten over fair ICT? Neem dan eens een kijkje op onderstaande websites.

www.catapa.be

d78a769c-76b8-445a-bea0-a73a0abb3682.png

www.mo.be/analyse/laptops-willen-langer-leven

 • Letter: Ga midden op de brug staan en kijk in zuidelijke richting. Op de hoek zie je een huis waarvan de naam bestaat uit drie woorden. Wat is de laatste letter van het laatste woord in deze naam? Een kleine extra tip: als je in de richting van het standbeeld kijkt, ligt het zuiden links van je.
 • Cijfer: Welk nummer heeft kobalt in het periodiek systeem? Tel de twee cijfers op en je bekomt J. Dit is een vraag die je het best oplost met behulp van je smartphone (die kobalt bevat!).

Voor wie ook de adventure lab doet: hier kan je de vierde vraag oplossen. 

Waypoint 10 Schone kleren

 • Coördinaten: N51°12.791  E003°14.015

In het oude Brugge deden arme gezinnen aan kantklossen om wat geld in het laatje te brengen. Mensen werkten toen van 5 u 's ochtends tot 8 uur 's avonds aan een hongerloon en leefden in erbarmelijke omstandigheden. Helaas is de situatie van de kantklossters nog niet helemaal geschiedenis. Hun erbarmelijke situatie van toen is vergelijkbaar met die van naaisters in de kledingindustrie vandaag. 99% van onze kleding is niet 'schoon'. De 'Schone Kleren Campagne' strijdt voor betere arbeidsomstandigheden en een zichtbaardere positie van de arbeidsters in de wereldwijde kledingindustrie.

Meer info over ‘schone’ kleren en tips voor een duurzame garderobe vind je op onderstaande websites:

www.schonekleren.be

a2e4c470-1ccd-4f0e-b44d-a7f0022021a9.png

www.wsm.be

bc1f428f-68bd-4df7-ad8a-409035ad7ed0.png

www.fashionrevolution.org

Duurzaam shoppen in Brugge: https://cosh.eco/nl/blog/zoektocht-brugge

 • Kijk door de poort van het Kantmuseum. Boven de asbak hangt een bord waarvan het eerste woord “kantcentrum” is. Welk teken staat er na dit woord? Let op: hier zoek je een teken, geen ‘gewone’ letter.
 • Kijk goed in het rond, aan de overkant van de straat!  Wat is het huisnummer van het huis met een geluksbrenger in de goot? Ook dit huisnummer bestaat uit twee cijfers, tel ze op en je bekomt K.

Waypoint 11 Food lab

Coördinaten: N 51°13.024 E003°14.209

Je bevindt je nu aan een hekken dat toegang biedt tot een aantal volkstuintjes, waar mensen uit de Brugse binnenstad lekkere groenten kunnen kweken.

In Brugge maken we werk van een 'duurzame voedselstrategie'. Het Brugs Food Lab is een netwerk dat verschillende partners, die werken rond duurzame voeding, verbindt en versterkt. Er zijn heel wat projecten rond korte keten, fair trade, stadslandbouw, duurzame vis, voedselverlies, …

www.brugsfoodlab.be

77bd4a81-3001-4d1d-9a7e-c4f9e335f61a.png

 • Aan het hekken hangt een bordje met tekst. Noteer de klinker die tweemaal de tweede letter is van een woord dat begint met de letter ‘V’. 
 • Als je naar de volkstuintjes wil gaan, moet je eerst door een dubbel hekken en daarna nog eens door een kleiner hekken. Dit kleinere hekken bestaat uit een kader van vierkante buizen met in het midden een aantal verticale, ronde buizen. Hoeveel verticale, ronde buizen tel je in dit hekken? Dat is L.

Voor wie ook de adventure lab doet: hier kan je de laatste vraag oplossen. 

Stash of eindlocatie: de schat van de eerlijke handel!

Als het goed is heb je nu de waarde genoteerd van de letters A tot L.

Vervang de letters door het juiste cijfer in de formule:

N51°(J+F).(D-C)(B-E)(L-K) en E003°(J+F).(J)(G+H)(A).

Wijzig de coördinaten van het waypoint ‘de schat van de eerlijke handel’. Dit kan je doen door op het icoontje met het potloodje te klikken en de juiste coördinaten in te geven. Nu kan je op weg naar de schat die zich in een toegankelijke tuin bevindt.

Ben je ter plaatse? Ga dan op zoek naar de fair trade schat. 

Open de box.

In de box moet je de geocache nickname noteren in het boekje, maar dat boekje zit verstopt in een cryptex die alleen opengaat als je de juiste twee woorden kunt ‘draaien’.

Zet hiervoor het speciale teken dat je vond eerst op de vijfde plaats. Je zoekt twee Engelse woorden die met eerlijke handel te maken hebben. Eens de cryptex open, noteer dan je naam in het boekje, dit heet loggen. Dan kun je ook via de app of via geocaching.com de cache loggen als gevonden. Schrijf hier kort je ervaringen tijdens de tocht neer, zonder tips te geven over de eindlocatie of de geheime code van de cryptex.

 

 

 

OpenChecker
Deze cache eigenaar geeft je de kans om de eindcoördinaten te controleren. Doe dit voordat je gaat zoeken!
Statistieken: Pogingen: 4 keer, Hits: 0 keer.
Extra waypoints
WP nummer Symbool Soort Coördinaten Beschrijving
1 Virtueel punt --- Zoek hier een stickertje met de waarde van A en een letter.
Een kleine extra tip: kijk goed aan alle kanten van het infobord.
2 Virtueel punt --- zoek hier de waarde van B en een letter. Je vindt de info bij de beschrijving.
3 Virtueel punt --- zoek hier de waarde van C en een letter.
4 Virtueel punt --- Zoek hier de waarde van D en een letter.
5 Virtueel punt --- Zoek hier de waarde van E en een letter.
6 Virtueel punt --- Zoek hier de waarde van F en een letter
7 Virtueel punt --- Zoek hier de waarde van G en een letter.
8 Virtueel punt --- Zoek hier de waarde van H en een letter.
9 Virtueel punt --- Zoek hier de waarde van J en een letter.
10 Virtueel punt --- Zoek hier de waarde van K en een letter.
11 Virtueel punt --- Zoek hier de letter L en een letter.
12 Eindlocatie --- N51°(J+F).(D-C)(B-E)(L-K) en E003°(J+F).(J)(G+H)(A).
Logs: Gevonden 0x Niet gevonden 0x Opmerking 0x Alle logs